Dating for venturekapital

Home » Dating for venturekapital » Blog » Dating for venturekapital

Fremtidens virksomheder fra Norden og Baltikum søgte kapital på Nordic Venture Forum på Frederiksberg.

Den tilgængelige venturekapital vokser igen efter finanskrisen, men mange af de små virksomheder skal kommunikere mere målrettet til investorerne, før de risikovillige millioner ruller ind.

På otte minutter skal du forklare, hvorfor netop din virksomhed skal modtage millioner fra en venturefond. Derefter krydsforhører fem eksperter dig i syv minutter om detaljer i din forretningsplan, før scenen overtages af den næste virksomhed.

Det krævede minutiøs forberedelse at præsentere på Nordic Venture Forum, som i år blev afholdt onsdag d. 7. november 2012 på Radisson Blu Falconer Hotel på Frederiksberg.

Mikkel Kinnerup, direktør i Worksy.com, søger kapital til at markedsføre et virksomhedsportalsystem i hele Europa. Virksomheden har været undervejs i flere år, har allerede kunder og konceptet er på plads. På Nordic Venture Forum præsenterede han for et panel med fem eksperter, som gav ham feedback på forretningsplanen, og i pauserne har han snakket med ti forskellige investorer.

“Jeg forventer at tale med op mod 100 investorer, før vi finder den rigtige partner til virksomheden”, fortæller Mikkel Kinnerup.

Stigning i kapitalsøgning

William Stevens, direktør for Europe Unlimited, som arrangerer Nordic Venture Forum, oplever en stigning i antal virksomheder, der ønsker at præsentere. Det er tiende år i træk, begivenheden afholdes i Danmark, og de kapitalsøgende virksomheder kommer fra hele Norden og Baltikum.

Forummet har i år udvalgt 68 virksomheder ud af 130 ansøgninger, og investorerne kommer fra hele Europa for at spotte den næste vækstkomet. I pauserne møder de virksomheder investorerne, og der skabes mange kontakter på forummet. For de fleste virksomheder tager det mellem 6 og 18 måneder at rejse penge, hvis det overhovedet lykkes.

Kenneth Tang Lærke er “serial entrepreneur”. Han solgte i 2006 sin virksomhed til Adobe, og har nu startet Irudis International, der laver billedforbedringssoftware til live videostreaming på nettet og på TV. Han søger 3 millioner kroner til ekspansion.

“Vi forventer at skulle afgive 10-20 procent af aktierne for at få pengene ind”, siger Kenneth Tang Lærke, som har snakket med flere interesserede investorer på Nordic Venture Forum.

Ingen læring på 10 år

Dorte Wiene fra Europe Unlimited hjælper vækstvirksomheder og har gjort det i mange år.

“De unge virksomheder begår de samme fejl som for 10 år siden, når de præsenterer. Mange laver en normal kundepræsentation og udelader information, som er vital for investorerne. De bør søge information om kapitalrejsning, før de stiller sig op foran investorerne, som har mange virksomheder at vælge imellem,” siger Dorte Wiene.

Europe Unlimited afholder et “Venture Academy” dagen før Nordic Venture Forum, hvor de enkelte virksomheder gratis kan få sparring på deres præsentation fra erfarne forretningsfolk. Det er dog langt fra alle, der deltager i akademiet, og det kan mærkes, da et par af præsentationerne på Nordic Venture Forum slet ikke oplyser om virksomhedens regnskabsresultater.

Danmark i top med venturepenge

Ulrik Jørring, vicedirektør i Vækstfonden, fortæller at Danmark er førende i Europa med ventureinvesteringer. Selvom finanskrisen lagde en generel dæmper på investeringer, har danske ventureselskaber alligevel rejst knap 4 milliarder kroner siden 2008 og forvalter nu samlet over 22 milliarder.

Erhvervspakken fra efteråret 2009 medvirkede alene til at rejse 900 millioner kroner hos to fonde, SEED Capital og NorthCap Partners, og danske pensionsselskaber har samlet bidraget med 1,5 milliarder kroner til fondene i 2011 og 2012.

Vækstfonden har netop udgivet deres årlige analyse af det danske venturemarked, og den kan hentes på www.vf.dk.